על פי שיטת הרפואה האינטגרטיבית המאחדת שפיתח ד”ר נאדר בוטו, תגובת הסטרס בגוף האדם מיוצגת דרך עצירה באחד מארבעת השלבים המשקפים את המחזוריות הטבעית של החיים. גישה ייחודית זו, המשלבת בין הרפואה המערבית לחכמת המזרח, מספקת הבנה מעמיקה של הקשר בין גוף ונפש ומציעה דרכים חדשניות להתמודדות עם מצבי לחץ.
ארבעת שלבי החיים מייצגים את המחזוריות הטבעית הקיימת בכל היבט בטבע. מחזוריות זו ניכרת בפעימות הלב, במעגל היממה, בעונות השנה, ואפילו במחזור ההיריון והלידה. כל תהליך טבעי עובר דרך ארבעה שלבים: גירוי, התרחבות, התכווצות והרפיה. למשל, היום שלנו מתחיל בגירוי של היקיצה, ממשיך בהתרחבות של פעילות ועשייה, עובר להתכווצות של עייפות, ומסתיים בהרפיה של השינה. מחזור ההיריון מתחיל בגירוי של ההפריה, ממשיך בהתרחבות של העובר והרחם, עובר דרך התכווצות הלידה, ומסתיים בהרפיה שלאחריה. גם עונות השנה משקפות מחזוריות זו: האביב מביא את גירוי ההתחדשות והפריחה, הקיץ מתאפיין בהתרחבות של צמיחה ושפע, הסתיו מביא את ההתכווצות של הטבע והשלכת, והחורף מייצג את ההרפיה והמנוחה של הטבע.
שלב הגירוי: התגובה הראשונית
הביטוי הראשון של ארבעת השלבים החיים נמצא בשלב הגירוי, כאשר האדם חש תחושת איום ראשונית. בשלב זה, הגוף מזהה שינוי או איום פוטנציאלי בסביבתו, והתגובה הראשונית היא תחושת דאגה. זהו רגע מכריע, שבו נתחיל להרגיש את השפעת הסטרס עלינו. אנו עשויים לחוות תחושת מתח או דריכות.
שלב ההתרחבות: פחד מתעצם
כשהאיום נתפס כרחוק או לא מיידי, הגוף עובר לשלב ההתרחבות. כאן מתחילים להתרקם רגשות פחד וחרדה שעלולים להוביל לתחושות של חוסר שקט ומתח נפשי.
שלב ההתכווצות: תגובה פיזיולוגית
כאשר האיום נתפס כמיידי, הגוף נכנס לשלב ההתכווצות. בשלב זה, אנו חווים תגובה עזה של חרדה והגוף מוכן להילחם או לברוח. כאן מתחילות בעיות פיזיולוגיות להופיע, כמו התכווצות של שרירים, עלייה בלחץ הדם, ושחרור של הורמונים כמו אדרנלין. אם לא נטפל בתגובה זו, היא עלולה להוביל לדחק פוסט-טראומטי.
שלב ההרפיה: הקהיה רגשית
כאשר עוצמת הגירוי עולה על יכולת ההתמודדות של הגוף, אנו מגיעים לשלב ההרפיה. בשלב זה, מתפתחת חוויה של שיתוק והקהיה רגשית. זהו מצב מסוכן, שבו אדם עלול לחוות תשישות נפשית ופיזית, מה שמוביל לירידה ברמת החיוניות ולסכנת התפתחות מחלות.
השפעת הסטרס על מערכת העצבים
ממחקריו של ד”ר בוטו עולה כי מערכת העצבים מגיבה ישירות לרמות הלחץ המשתנות. כשהלחץ עולה מעבר ליכולת שלנו להכיל אותו, מתפתחות תגובות של תשישות, כעס וחרדה.
ברמה התאית, חוסר האנרגיה יכול להוביל להתפתחות בעיות בריאותיות פיזיות, כתוצאה מירידה בחיוניות הכללית.
המפתח לאיזון: חידוש המחזוריות
הטיפול בסטרס, על פי שיטת הרפואה האינטגרטיבית המאחדת, מתמקד בחידוש המחזוריות הטבעית של ארבעת שלבי החיים. זאת ניתן להשיג על ידי עיבוד המשבר הפסיכולוגי, השלמת תהליכי למידה מהטראומה, והעלאת רמת החיוניות הכללית. שילוב של טכניקות טיפול מסורתיות ומודרניות, לצד עבודה על האיזון הפנימי, מוביל להפחתת דחק ולהשגת תחושת רווחה ובריאות משופרת.
התבוננות מעמיקה בשלביי הסטרס מאפשרת לנו לפתח כלים אפקטיביים להתמודדות עם לחצים ולהשיב את הבריאות לגופנו ולנפשנו. זהו מסע מתמשך של צמיחה, שבו אנו לומדים להקשיב לגופנו ולמצוא את האיזון הנדרש.